Eveline Moes werkt al negen jaar met passie bij het Jongerenloket. Het Jongerenloket is het voorportaal voor alle jongeren met een hulpvraag. “Of het nu gaat om schulden, studiefinanciering, werk of huisvesting. Wij bieden hen een luisterend oor en begeleiding naar de juiste hulp.”

Bij iedere jongere houden Eveline en haar collega’s een brede intake om hun situatie op elk gebied in kaart te brengen. Ze vragen door: Hoe zit het met je financiën? Heb je recht op studiefinanciering? Waar woon je? Als iemand bijvoorbeeld geen dak boven zijn hoofd heeft, zoeken ze samen naar een passende oplossing. 

Ken je netwerk

Het Jongerenloket werkt samen in een breed netwerk van scholen, jeugdhulpverlening, politie, wijkcoördinatoren en begeleid wonen-trajecten. “Soms gaan we samen met de politie op huisbezoek om te kijken wat een jongere nodig heeft om op het rechte pad te blijven. Of we werken op scholen, zodat jongeren in een vertrouwde omgeving bij ons terecht kunnen. We willen zoveel mogelijk drempels wegnemen.” Wat Eveline en haar collega’s bewust doen, is aanvoelen hoe de jongeren zijn en daarop inspelen. “Als we aanvoelen waar de jongeren mee te maken hebben, kunnen we op de juiste manier met ze in gesprek gaan.” 
 

Dat ze een opleiding volgen, een baan hebben of je achteraf bedanken. Dat maakt dit werk zo waardevol

Van slaapplek tot plan bij vrijkomen

“Ons werk is ontzettend veelzijdig. Dat komt omdat geen een jongere hetzelfde is.” Soms is het werk ad hoc en urgent. “Er staan wel eens jongeren bij ons aan de balie die diezelfde avond geen slaapplek hebben. Wij zoeken altijd naar een oplossing. Samen met partners kijken we wat er wel kan.” Maar het werk is niet alleen reactief. Eveline en haar collega’s werken ook proactief, bijvoorbeeld met jongeren in detentie. “Als we een melding krijgen dat een jongere vastzit, nemen we al contact op met de casemanager in de gevangenis. Zo werken we direct aan een plan voor als ze vrijkomen. We willen voorkomen dat ze terugvallen in oude patronen.”
Eveline haalt veel voldoening uit haar werk. “Als je uiteindelijk merkt dat je een vertrouwensband opbouwt met een jongere en ook daadwerkelijk iets kan bereiken. Het moment dat je een jongere, die echt aan de grond zat, na een tijdje weer ziet stralen. Dat ze een opleiding volgen, een baan hebben of je achteraf bedanken. Dat maakt dit werk zo waardevol.” Ook de eerlijkheid van de jongeren waardeert Eveline. Dat zorgt ervoor dat ze samen zo ver komen.

Eigen ideeën in de praktijk brengen

Bij de gemeente Terneuzen krijg je als medewerker veel ruimte om zelf initiatieven aan te pakken. “Iedere jongere is anders en we krijgen de vrijheid om ze met maatwerk te helpen. Daarnaast mogen we zelf nieuwe ideeën opzetten, zoals onze wekelijkse aanwezigheid op scholen. Veel mensen denken dat een baan bij de gemeente saai en stoffig is, maar dat is echt niet zo! Het werk is dynamisch, geen dag is hetzelfde. De ene dag zit je bij de politie, de andere dag op een school of bij een jongere thuis. Bovendien krijg je volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien. Dit zorgt ervoor dat ik al 9 jaar met plezier naar mijn werk ga.”