
Vincent zet zich in voor een groene en veerkrachtige toekomst!

Vincent Traas is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van beleid op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Als beleidsadviseur klimaatadaptatie ligt zijn focus op het herkennen van de kansen rondom zoet water. Daarnaast pakt hij de uitdagingen rondom klimaat met beide handen aan.
“Mijn werk draait om het maken van beleid dat ons helpt de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. Hoe kunnen we wateroverlast en hittestress voorkomen? En hoe kunnen we de beschikbaarheid van zoet water in onze regio juist vergroten?” Hiervoor dompelt hij zichzelf onder in de wereld van duurzaamheid en klimaat. Dat doet hij door aan de lopende band aan te sluiten bij overleggen, congressen en onderzoeken. “Die vinden vaak plaats in samenwerking met externe partners. Deze veelzijdigheid maakt mijn werk uitdagend en boeiend. Ik zeg vaak dat ik de beste baan ter wereld heb!”
Van idee naar succesvol project
Via zijn masterstage kwam hij bij de gemeente Terneuzen terecht. Hij bleef, vanwege de positieve werksfeer en het leuke team. “Wat ik het leukst vind aan mijn werk is de vrijheid die ik krijg in mijn werkzaamheden. Ik mag ook zelf bepalen welke projecten ik oppak. Als ik potentie zie in een bepaald werkgebied, krijg ik de kans om dat verder te ontwikkelen.” Samen met zijn collega’s bouwde hij projecten vanaf de grond af aan op. Het klimaatbeleid op basis van de klimaatlabels draait nu succesvol. Hierbij krijgt elk postcodegebied een label op basis van scores voor verschillende klimaatonderdelen. Het werkt een beetje hetzelfde als een energielabel. De klimaatlabels maken de huidige en toekomstige risico’s, kwetsbaarheden en opgaven inzichtelijk. Ook de Schilderswijk in de Noordpolder is een groot project. Deze wijk werd in 2022 getroffen door ernstige regenval. Het is de eerste wijk in Zeeland die in 2030 helemaal is aangepast aan het klimaat.
Ik zeg vaak dat ik de beste baan ter wereld heb
In de schijnwerpers op het Deltacongres
Vincent kreeg zelfs de kans om zijn werk te presenteren bij het Deltacongres in Groningen. “Dat was heel bijzonder. Het Deltacongres in Groningen is hét landelijke water evenement. Dat wij daar ons beleid mochten presenteren voor de rest van Nederland, dat was wel een moment waarvan ik dacht: ja, we doen het toch echt wel goed!”
Terneuzen als voorloper
“Ik ben trots op de stappen die we tot nu toe op het gebied van klimaatregelen hebben bereikt en dat we vooroplopen ten opzichte van andere gemeentes. Het resultaat van ons harde werk is zichtbaar en ons beleid heeft echt impact. Dit merken we omdat andere gemeenten ons advies vragen. Ook werkt de rest van Zeeland nu met hetzelfde systeem als ons, waarbij ze ons als voorbeeld gebruiken.” Volgens Vincent is stilstand achteruitgang, maar dat hij zo snel al zoveel resultaat zou boeken, had hij van tevoren nooit gedacht. “Je krijgt hier de kans om echt het verschil te maken. We krijgen het vertrouwen om zelf de stappen te ondernemen die we nodig vinden om onze doelen te bereiken.”